T K

Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş. - Otomatik Yazılım Teslimatı Platformu / DevOps – Maestro

Proje İçeriği

SCRUM, Agile gibi çevik yöntemler yazılım geliştirilirken fonksiyonel gereksinimlerin yanlış ve eksik anlaşılmasını, yazılım dünyası ile iş, sınama (test) ve analistçiler arasındaki bir köprü kurarak aşmaya çalıştı. Ancak kapasite, mevcudiyet (availability), ölçeklenebilirlik, performans gibi fonksiyonel olmayan gereksinimlerin de önemli olduğu ve kaldırılması gereken Operasyonlar olarak adlandırılan bir sınırının daha olduğu çok geç olmadan anlaşıldı. DevOps kavramı ise yazılım geliştirilirken bir kurumdaki hiyerarşik sınırların kalktığı, işbirliği ruhunun yerleştiği, yönetim yapısının ve istenen yazılımın, uçtan uca ürün odaklı ve küçük takımların etrafında şekillenmesine olanak sağlayan bir yapı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bununla birlikte DevOps, test güdümlü yazılım geliştirme ortamının tam otomasyon desteği ile otomatik testler, sürekli bütünleştirme, son kullanıcıdan gelen hızlı geri besleme alabilen yenilikçi, yalın, çevik ve kırılgan olmayan (antifragile) bir ortam oluşturmayı amaçlamaktadır. Proje kapsamında kurumumuz içerisinde, DevOps süreçlerini hızlı bir şekilde devreye alan bir portal geliştirilecektir. Bu portal DevOps için gerekli olan "Continuous Integration", "Test Automation", "Release Pipeline" ve "Continuous Deployment" süreçlerini ön kurulu ve entegre edilmiş olarak sağlayacaktır. Kullanıcılar/Yazılımcılar portal yardımı ile şu anda dağıtık halde olan süreç ve ürünleri tek bir yerden kontrol edeceklerdir. Projede geliştirme için alınan taleplerin üretim ortamına kadar takibinin yapılması ve bunu yaparken tüm Devops pratiklerinin kullanılmasını amaçlamaktadır.


Projenin Amacı

Mustafa.Bezeklioglu@turkiyefinans.com.tr


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Kurum içerisindeki SDLC sürecini iyileştirmek ve yeni süreçler ekleyerek yazılım kalitesini arttırmaya yönelik birçok çalışma yer almaktadır


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

DevOps portalı yazılım projesi çıktısı ülkede gelişen yazılım sektörünün ihtiyaç duyacağı bir yazılımdır. DevOps süreçlerini oluşturan Planlama, Kod, İnşa, Test, Yaygınlaştırma adımlarını oluşturan ve kullanıcı tarafından seçilen tepkin (reaktif) mikro-servislerin senkronize çalışmalarını sağlamak amacıyla sürekli sınama güdümlü DevOps portalı, yazılım sektöründeki ihtiyaçlar göz önüne alındığında yenilikçi bir projedir. Geliştirilecek olan proje heterojen yapılı yazılım geliştirme ortamlarına uygun olarak sektörde faklılık yaratacak niteliktedir. Uluslar arası düzeyde tepkin mikro-servislerin söz konusu heterojen ortamda çalışmasını sağlayacak altyapı projenin yenilikçi bir yönüdür.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Projenin her fazında teknik detaylı bilgilendirmeler ile birlikte üst yönetime sunumlar yaparak bilgi paylaştık. Desteklerini her zaman belirttiler.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Proje kurum içerisince IT bölümüne tüm süreçleri yönetebilen kapsamlı bir uygulama olduğu için fayda sağlamıştır


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Manuel yapılan birçok üretim ortamına geçiş adımının, otomatize edilerek hem yaygınlaştırma süresinde ciddi azalmalar ve manuel operasyonel risklerin giderildiği gözlemlenmiştir. 20 sunucuya manuel deploy yapılarak, yaklaşık 25 dk süren operasyonel işlem, otomatize edilecek yaklaşık 2 dk civarına kadar indiği gözlemlendi.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Projemizde 6 kişi aktif olarak görev aldı. DevOps ekibi, SDLC sürecinin bütün adımlarını iyileştirmek ve kaliteyi arttırıcı yeni özellikler ekleyerek yazılım geliştirme süreçlerinde görev almıştır.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Microsoft ile kısa bir çalışma dönemi geçirildi